
Bilim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Mehmet Ceyhan, yaklaşık bir haftadır tüm dünyayı etkisi altına alan Pfizer ve BioNTech'in bulduğu aşıyla ilgili açıklamalar bulundu. Aşının saklanabilme koşullarının sağlanabilmesi için -70 derecelik dolaplara ihtiyaç olduğunu ve ülkelerin bu dolaplara çok kısıtlı miktarda sahip olduğunu dile getirdi.
Bu dolapların maliyetinin oldukça fazla ve temin edilmesinin güç olduğuna değinen Ceyhan, bu anlamda Çin'de bulunan aşının bu yönüyle daha alternatifli olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Ceyhan, "Bu aşılar çok kolay üretilir. Birçok ülke şu anda inaktif aşı üretmeye çalışıyor. Ancak bunların etkinliği canlı aşı ve teknoloji ile üretilen aşılardan düşüktür. Bunların depolanması, gönderilmesi, uygulanması daha kolaydır. Genellikle sıcağa daha dayanıklıdır, ölü aşı olduğu için. Diğer taraftan Alman-Amerikan ortak yapımı olan aşıda ilk defa bir koronavirüs aşısında etkinlik rakamı telaffuz edildi. Bu aşının 1 haftalık gözleminden elde edilen sonuç, bunun en az 3 ay incelenmesi, beklenmesi lazım. Görülen o ki bu aşı daha etkin bir aşı. Fakat şöyle bir dezavantajı var; bu aşının depolanması için eksi 70 derece gerekiyor. Hiçbir ülkenin böyle bir hazırlığı yok." açıklamasını yaptı.
Yorum Yazın